Wednesday, March 23, 2022

Ojämlikhetsuppsats

Ojämlikhetsuppsats



Fieldhouse, A. I ojämlikhetsuppsats studie, pekade Lichter på de snabba förändringarna i de mest grundläggande institutionerna --.., ojämlikhetsuppsats. Romarnas inställning till hem och familj fick dem att söka råd från sina fruar, i själva verket började kvinnor åtnjuta vissa grundläggande offentliga friheter. New York: Aldine de Gruyter. Uppsatsämnen. För det första undersökte de effektiviteten av politiken för blygsam omfördelning av välstånd för att motverka ojämlikhet i hälsa.





Postnavigering



Det råder ingen tvekan om att ojämlikhet är utbredd i alla möjliga mänskliga samhällen. Oavsett graden av mänsklig utveckling verkar ojämlikhet existera. Det finns till och med i enkla kulturer där det finns minimal variation i rikedom. Vissa individer i sådana kulturer kan ha privilegier på grund av sin skicklighet i vissa färdigheter som jakt, medicin eller tillgång till förfäders makt, ojämlikhetsuppsats. I moderna samhällen manifesterar ojämlikhet sig i sociala och ekonomiska klasser, makt, inkomst, tillgång till hälsoinrättningar, akademiska, kön och andra former. Socialekonomiska klasser är de vanligaste i de flesta samhällen och har uppmärksammats av många sociologer.


Många samhällen försöker ta itu med ojämlikhetsuppsats klassfråga men med liten framgång, ojämlikhetsuppsats. Även socialistiska och kommunistiska regeringar som försöker eliminera sociala ekonomiska klasser lyckas inte uppnå jämlikhet. I Kanada idag är ojämlikhet uppenbar i olika former. Socialekonomiska klasser, inkomstvariationer, hälsa, akademisk, etnisk, könsmässig och andra former av ojämlikhet är uppenbara i landet. Ojämlikhet, även kallad social stratifiering, har varit ett kärnämne för sociologer i många år Macionis och Linda Sociologer försöker förstå, förklara och föreskriva lösningar på frågan om ojämlikhet. Trots att stora sociologer som Max Weber, Karl Marx och andra försöker föreskriva en lösning på ojämlikhet, ojämlikhetsuppsats, problemet fortsätter att kvarstå.


Marx var kritisk mot kapitalismen och anklagade den för att det fanns sociala klasser. Å andra sidan höll Weber med Marx om att ekonomiska intressen ledde till sociala klasser men såg social stratifiering i termer av klass, ojämlikhetsuppsats, prestige och makt. Det finns främst två skolor i frågan om ojämlikhet: konflikt och ojämlikhetsuppsats teorier, ojämlikhetsuppsats. För att förstå varför ojämlikhet ojämlikhetsuppsats, det är bra att gå igenom de olika ståndpunkterna som presenteras av de två teorierna och försöka komma fram till en förenande ståndpunkt. Konflikt- och funktionalismteorier är huvudteorierna som försöker ge svar på varför ojämlikhet finns i samhället.


De två teorierna tar fundamentalt olika tillvägagångssätt för att förklara frågan. Funktionalismteorin ser ojämlikhet som oundviklig och viktig för samhället medan konfliktteorin anser ojämlikhet vara resultatet av konflikter och tvång ojämlikhetsuppsats det sociala systemet Andersen och Taylor För funktionalismsociologer är samhället ett system av delar där varje del har ett användbart bidrag till systemet. Enligt teorin kan samhället jämföras med människokroppen där olika delar som lungor, ojämlikhetsuppsats, händer, hjärta och ögon bidrar till kroppens funktionalitet som helhet. Det sätt på vilket det sociala systemet upprätthåller sig självt är av mer intresse för funktionalistiska sociologer än specifika interaktioner mellan de olika delarna av systemet. Till funktionalister, ojämlikhetsuppsats, ojämlikhet är oundviklig och leder till något gott för samhället.


Teorin antar att alla mönster i sociala system har sina goda syften. Med tanke på yrken, motiverar funktionalister ojämlikhet i belöningar genom att hävda att belöningarna återspeglar de olika yrkenas betydelse för systemet, ojämlikhetsuppsats. Till exempel skulle funktionalister förklara de höga belöningarna och respekten som ges till vissa yrken som läkare, vetenskapsmän och domare jämfört med andra yrken som t.ex ojämlikhetsuppsats och sophämtning, genom att säga att de tidigare yrkena är viktigare för samhället som helhet.


Dessutom skulle de hävda att sådana yrken kräver mycket talang, ansträngning och utbildning. Därför, ojämlikhetsuppsats, den höga belöningen är avsedd att uppmuntra individer att ta smärtan för att inta sådana viktiga positioner. Konfliktteorin ger den andra extrema förklaringen till ojämlikhet i samhället. Till skillnad från funktionalismens teori jämför konfliktteorin samhället med krig. Konfliktteoretiska sociologer anser att samhället hålls samman av konflikter och tvång bland medlemmar i samhället. Enligt Ridney liknar konfliktteori samhället med slagfält där medlemmar tävlar om kontroll över begränsade resurser och makt. Till skillnad från funktionalister som stratifierar samhället till funktionella delar som samarbetar för samhällets bästa, ser konfliktteorin samhället som bestående av konkurrerande delar.


Medan funktionalister motiverar ojämlikhetsuppsats belöningar för olika yrken som ett sätt att utnyttja viktiga talanger och förmågor, konfliktteoretiker överväger stratifiering i samhället för att begränsa utnyttjandet av talanger från lägre klass. För konfliktteoretiker har stratifiering i samhället inte ett positivt bidrag till samhället. Konflikt- och funktionalitetsteorier om ojämlikhet belyser orsaker till ojämlikhetsuppsats stratifiering men förklarar inte situationen helt, ojämlikhetsuppsats. Samhället kan ses både som funktionella delar och som konkurrerande delar. Läkare, advokater, vetenskapsmän, ojämlikhetsuppsats, snickare, bönder, sophämtare, kockar och andra yrken är viktiga för samhället.


Som funktionalister hävdar kräver vissa yrken som medicin mer ansträngning och många års förberedelser. Det är därför rimligt att belöna läkare, domare och andra sådana yrken högt för att motivera individer att sysselsätta dem. Det är också naturligt att ge respekt och ära till individer med unika och viktiga kompetenser. Till exempel, om ett land har en enda neurokirurg, skulle kirurgen värderas och respekteras utan att be om det. Det bör dock inses att andra yrken som anses vara mindre viktiga, såsom jordbruk, är avgörande för hållbarheten i ett samhälle.


Funktionalism är därför meningsfullt när samhället betraktas som ett system utan ojämlikhetsuppsats hänsyn till enskilda medlemmar i systemet, ojämlikhetsuppsats. Till exempel kan teorin inte ge en övertygande förklaring till varför någon individ strävar efter rikedom och ojämlikhetsuppsats, eftersom ojämlikhetsuppsats rikedom och makt är inte alltid bra för samhället, ojämlikhetsuppsats. Konfliktteorin ger en mer praktisk förklaring till ojämlikhet. Konkurrens är en central sak i samhället. Individer tävlar om knappa resurser, erkännande, makt och prestige Macionis Med individuell hävd väljer en elev ett yrke, inte genom sitt bidrag till samhället utan genom belöning och prestige som skulle komma med den.


I affärer, ojämlikhetsuppsats, en individ motiveras mestadels av den makt och prestige som följer med rikedom snarare än betydelsen av deras tjänst för samhället. Konfliktteori kan förklara konkurrens i skolan, näringslivet, politiken och andra yrken och social stratifiering som resulterar i. Bottom-line till det stratifierade samhället, faktiskt, ojämlikhetsuppsats, är människans benägenhet att vinna herravälde över andra. Att uppnå social jämlikhet är ett viktigt mål för människorättsorgan över hela världen. Det målet är dock inte lätt att uppnå med tanke på olika manifestationer av ojämlikhet i världen. I Kanada, trots olika åtgärder som vidtagits för att säkerställa jämställdhet ojämlikhetsuppsats olika former, ojämlikhet kvarstår. Social jämlikhet innebär att alla människor i ett samhälle har lika ställning.


Som ett minimum innebär social jämlikhet lika rättigheter för alla individer i ett samhälle. Staten är dock inte lätt att uppnå främst på grund av historisk ojämlikhet som redan finns. Till exempel, även om den kanadensiska konstitutionen garanterar lika rätt till hälsa och utbildning av hög kvalitet, finns det uppenbar ojämlikhet i hälsa och utbildning. Individer i högre socialekonomiska klasser har resurser för att få tillgång till hälsotjänster av hög standard och råd med kvalitetsutbildning för sig själva och sina barn. Begränsad interaktion mellan individer från olika samhällsklasser gör det svårt att uppnå jämlikhet. Individer i den övre socialklassen tenderar att relatera mer till individer i samma socialklass medan individer i andra sociala klasser gör detsamma.


Därför, ojämlikhetsuppsats, det finns liten chans för en individ att gå över från en social klass till en annan Horowitz. Dessutom har individer i privilegierad samhällsklass resurser, makt och inflytande för att upprätthålla ojämlikhetens status quo, ojämlikhetsuppsats. Arbetsfördelning har högt bidrag till ojämlikhet. Olika yrken drar till sig olika belöningar och bidrar därför till ojämlikhet. Yrken som medicin, teknik och juridik tenderar att locka höga belöningar jämfört med andra yrken som trädgårdsskötsel. Även i yrken som kräver relativt lika års utbildning, verkar belöningarna variera Loseke Till exempel, ojämlikhetsuppsats, trots att en lärare har gått igenom nästan lika många års utbildning, tjänar sannolikt en lärare mindre jämfört med en ingenjör.


Dessutom leder arbetsfördelningen till att vissa yrken anses vara överlägsna andra och därför främjar social stratifiering. Individer från olika socialekonomiska klasser kan förstå ojämlikhet olika. En rik individ kan betrakta social ojämlikhet som proportionell mot kreativitet och ansträngning som en individ utövar i sina ansträngningar. De rika kan anse att sin förmögenhet är resultatet av deras hårda arbete och anser att fattigdom är ett resultat av lättja och bristande initiativ. Å andra sidan, ojämlikhetsuppsats, en fattig person kan se social stratifiering som ett resultat av social orättvisa, ojämlikhetsuppsats. I ojämlikhetsuppsats, det finns inget självklart svar på varför ojämlikhet finns i samhället.


Ojämlikhet fortsätter att existera även i länder med hög nivå av mänsklig utveckling som Kanada. Funktionalism och konfliktteorier ojämlikhetsuppsats dock hjälpa till att förstå social stratifiering. För funktionalister är social stratifiering det inte ojämlikhetsuppsats ond men fyller en viktig funktion i samhället. Å andra sidan förklarar konfliktteori ojämlikhet som ett resultat av konkurrens i samhället. Utan hänsyn till hur ojämlikhet kommer till, det ojämlikhetsuppsats uppenbart att hög ojämlikhet är avhumaniserande och kan leda till sociala ondska som brottslighet.


Det är därför viktigt att minimera ojämlikheten så mycket som möjligt. För att främja social jämlikhet krävs en möjliggörande miljö som utsätter alla individer för lika möjligheter. Andersen, Margaret och Howard Taylor. Sociologi: den ojämlikhetsuppsats. New York: Cengage Learning. Horowitz, Ruth. Sociologiska metoder och forskning 25 1 Loseke, Donileen. Att tänka på sociala problem: en introduktion till konstruktionistiska perspektiv. New York: Aldine de Gruyter. Macionis, John och Linda Gerber. Sociology, 7:e kanadensiska upplagan. Toronto: Pearson Education Kanada. Macionis, ojämlikhetsuppsats, John.


Sociologi8:e upplagan, ojämlikhetsuppsats. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall. Rigney, Daniel.





kontrollera uppsatsen för plagiat



Även om män och kvinnor har gjort stora framsteg för jämställdhet de senaste åren, består den ekonomiska löneskillnaden mellan män och kvinnor fortfarande. Löneskillnaden mellan könen hänvisar till den allmänna klyftan mellan vad lika kvalificerade män och kvinnor får betalt för samma jobb. Det är vanligast att mäta i median årligen […]. Jag blev förvånad och chockad när jag hörde att du kan bli avskedad eller till och med kastas ut ur ditt hem för att du är lesbisk, homosexuell, bisexuell eller transperson HBT Granderson, n. Detta var helt nytt för mig. Jag trodde att HBT-gemenskapen hade rättigheter som alla andra människor i USA. I […].


Detta är en vädjan till handling. Löneskillnaderna mellan könen är tysta men pågår i debatten. I introducerades likalönelagen. Det lovade att stänga […]. Medan vissa västerländska medier har hejat fram en sådan reform som ett steg mot större jämställdhet, var många forskare oense och granskade det genom en mer tveksam lins, särskilt med fängslandet av kvinnliga aktivister som stödde reformen. Detta dokument kommer att undersöka […]. Indien lyckas ekonomiskt men kvinnor […]. Institutionell rasism, enligt definitionen av Oxford University Press, är rasdiskriminering som har blivit etablerad som normalt beteende i ett samhälle eller en organisation.


Inledning Sydafrika är ett djupt delat samhälle där möjligheter fortsätter att definieras av ras, kön, geografisk plats, klass och språklig bakgrund NPC, et al., Frågan varje […]. Lika lön innebär att individer som utför samma arbete ska få likvärdig ersättning när det gäller färdigställande. Frågor tas upp mellan inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor på grund av bristen på lika lön […]. Inledning Vi lever i en värld där jämställdhet är långt ifrån uppnådd och där segregation fortfarande är närvarande. Regeringen skiljer tydligt på ras och etnicitet med statliga lagar, distrikt, skolor, […].


Inledning: År efter Brown v Board of Education påverkar rassegregeringen i skolor fortfarande många amerikaner, särskilt etniska minoriteter som svarta och latinos. riktar sig till kritiker av den sociala reformrörelsen för medborgerliga rättigheter som var särskilt framträdande i […]. Folk tror att Jamaica är en enda stor strand och att alla bor nära den. I verkligheten är det inte. Jamaica verkar vara en drömdestination för många, men om du är öppet gay kanske detta inte är […]. Ras, klass, kön och sexualitet är system för förtryck eftersom de tilldelas minoritetsgruppstatus snarare än majoritetsgrupp. För att ytterligare förklara, tilldelas en minoritet en underlägsen status och har mindre rikedom, makt och sociala statyer. Majoritetsgrupper är dominerande i samhället och har därför större tillgång till rikedom, makt, […].


Ett av de mer synliga tecknen på den ojämlikhet kvinnor möter på arbetsplatsen är löneskillnaderna. Vet inte var jag ska börja? Ge mig dina papperskrav så kopplar jag dig till en akademisk expert. Plagiatkontroll Gör kontrollen. Skrivhjälp Be om hjälp. Parafraseringsverktyg Parafrasera min uppsats. Uppsatsexempel. Uppsatsämnen. Racial Ojämlikhet i Amerika Ojämlikhet i Amerika Ras kan användas som en faktor när man bestämmer sannolikheten att ta examen från gymnasiet, gå på college eller till och med behålla en beboelig inkomst som vuxen.


Ojämlikhet mellan könen i USA i åratal Ojämlikhet mellan könen har funnits i USA i flera år. Inkomstojämlikhet Genom kapitalismens historia har inkomstskillnader mellan över- och lägre klasser orsakat många debatter till och med revolutioner i Ryssland, Frankrike, Kina och andra. Ekonomisk ojämlikhet och statligt ansvar Ända sedan civilisationens uppkomst för flera hundra år sedan har social ojämlikhet varit en utbredd aspekt av många samhällen över hela världen. Ojämlikhet mellan könen i utbildningen Kulturellt sett finns det en tro på att varje individ har samma chans att lyckas i samhället. Inkomstojämlikhet i Amerika Inledning USA har kommit långt sedan det först etablerades i Rasism i USA. Rasism har funnits i nästan alla civilisationer genom historien.


Vad är rasism? Historia om skapande av positiv särbehandling Affirmative Action Affirmative Action skapades av president John F. Medborgerliga rättigheter angående homosexuella rättigheter Det tjugoförsta århundradet är en av de mest levande perioderna i historien när det kommer till medborgerliga rättigheter. Positiv åtgärdspolicy uppmärksamhet: Enligt uppgifter från National Center on Education Statistics NCES, i , 70 procent av vita gymnasieutexaminerade omedelbart inskrivna på college, jämfört med 56 procent av afroamerikanska studenter och 61 procent av latinamerikanska studenter. Debatter kring frågor om positiv särbehandling Bekräftande särbehandling är ett mycket debatterat ämne i den politiska världen. Löneskillnad mellan könen och jämställdhet Även om män och kvinnor har gjort stora framsteg för jämställdhet de senaste åren, består den ekonomiska löneskillnaden mellan män och kvinnor fortfarande.


Likabehandling för HBT-gemenskapen Jag blev förvånad och chockad över att höra att du kan bli avskedad eller till och med kastas ut ur ditt hem för att du är lesbisk, homosexuell, bisexuell eller transperson HBT Granderson, n. Equal Pay Act Analysis Detta är en vädjan till handling. Sydafrika är ett djupt splittrat samhälle Inledning Sydafrika är ett djupt delat samhälle där möjligheter fortsätter att definieras av ras, kön, geografisk plats, klass och språklig bakgrund. för rikedom och makt, eftersom att samla rikedom och makt inte alltid är bra för samhället. Konfliktteorin ger en mer praktisk förklaring till ojämlikhet. Konkurrens är en central sak i samhället.


Individer tävlar om knappa resurser, erkännande, makt och prestige Macionis Med individuell hävd väljer en elev ett yrke, inte genom sitt bidrag till samhället utan genom belöning och prestige som skulle komma med den. I affärer motiveras en individ mestadels av den makt och prestige som följer med rikedom snarare än betydelsen av deras tjänst för samhället. Konfliktteori kan förklara konkurrens i skolan, näringslivet, politiken och andra yrken och social stratifiering som resulterar i. Grunden för det stratifierade samhället är i själva verket den mänskliga benägenheten att vinna herravälde över andra. Att uppnå social jämlikhet är ett viktigt mål för människorättsorgan över hela världen.


Det målet är dock inte lätt att uppnå med tanke på olika manifestationer av ojämlikhet i världen. I Kanada, trots olika åtgärder som vidtagits för att säkerställa jämlikhet i olika former, kvarstår ojämlikheten. Social jämlikhet innebär att alla människor i ett samhälle har lika ställning. Som ett minimum innebär social jämlikhet lika rättigheter för alla individer i ett samhälle. Staten är dock inte lätt att uppnå främst på grund av historisk ojämlikhet som redan finns. Till exempel, även om den kanadensiska konstitutionen garanterar lika rätt till hälsa och utbildning av hög kvalitet, finns det uppenbar ojämlikhet i hälsa och utbildning. Individer i högre socialekonomiska klasser har resurser för att få tillgång till hälsotjänster av hög standard och råd med kvalitetsutbildning för sig själva och sina barn.


Begränsad interaktion mellan individer från olika samhällsklasser gör det svårt att uppnå jämlikhet. Individer i den övre socialklassen tenderar att relatera mer till individer i samma socialklass medan individer i andra sociala klasser gör detsamma. Därför finns det liten chans för en individ att gå över från en social klass till en annan Horowitz. Dessutom har individer i privilegierad samhällsklass resurser, makt och inflytande för att upprätthålla ojämlikhetens status quo. Arbetsfördelning har högt bidrag till ojämlikhet.


Olika yrken drar till sig olika belöningar och bidrar därför till ojämlikhet. Yrken som medicin, teknik och juridik tenderar att locka höga belöningar jämfört med andra yrken som trädgårdsskötsel. Även i yrken som kräver relativt lika år av utbildning, verkar belöningarna variera Loseke Till exempel, trots att en lärare har gått igenom nästan lika år av utbildning, tjänar en lärare sannolikt mindre jämfört med en ingenjör. Dessutom leder arbetsfördelningen till att vissa yrken anses vara överlägsna andra och därför främjar social stratifiering.


Individer från olika socialekonomiska klasser kan förstå ojämlikhet olika. En rik individ kan betrakta social ojämlikhet som proportionell mot kreativitet och ansträngning som en individ utövar i sina ansträngningar. De rika kan anse att sin förmögenhet är resultatet av deras hårda arbete och anser att fattigdom är ett resultat av lättja och bristande initiativ. Å andra sidan kan en fattig person se social stratifiering som ett resultat av social orättvisa. Sammanfattningsvis finns det inget självklart svar på varför ojämlikhet finns i samhället. Ojämlikhet fortsätter att existera även i länder med hög nivå av mänsklig utveckling som Kanada.


Funktionalism och konfliktteorier kan dock hjälpa till att förstå social stratifiering. För funktionalister är social stratifiering inte nödvändigtvis ond utan fyller en viktig funktion i samhället. Å andra sidan förklarar konfliktteori ojämlikhet som ett resultat av konkurrens i samhället. Utan hänsyn till hur ojämlikhet uppstår är det uppenbart att hög ojämlikhet är avhumaniserande och kan leda till sociala ondska som kriminalitet. Det är därför viktigt att minimera ojämlikheten så mycket som möjligt. För att främja social jämlikhet krävs en möjliggörande miljö som utsätter alla individer för lika möjligheter. Andersen, Margaret och Howard Taylor. Sociologi: det väsentliga.


New York: Cengage Learning. Horowitz, Ruth. Sociologiska metoder och forskning 25 1 Loseke, Donileen. Att tänka på sociala problem: en introduktion till konstruktionistiska perspektiv. New York: Aldine de Gruyter. Macionis, John och Linda Gerber. Sociology, 7:e kanadensiska upplagan. Toronto: Pearson Education Kanada. Macionis, John. Sociology, 8:e upplagan. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall. Rigney, Daniel. Det metaforiska samhället: en inbjudan till social teori. Behöver ett skräddarsytt uppsatsprov skrivet från grunden av en professionell specifikt för dig? certifierade skribenter online. Ojämlikhet i samhället: Konflikt- och funktionalismteorier. Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Om du fortsätter kommer vi att anta att du godkänner vår policy för cookies.


Innehållsförteckning. Inledning Översikt Konflikt- och funktionalismteorier Utmaning mot social jämlikhet Slutsats Referenser. Läs mer. Vi kommer att skriva en skräddarsydd uppsats om Ojämlikhet i samhället: Konflikt- och funktionalismteorier specifikt för dig! Inte säker på om du själv kan skriva en artikel om Ojämlikhet i samhället: Konflikt- och funktionalismteorier?

No comments:

Post a Comment